ChatGPT'i bir makale yazmak için nasıl kullanılır?

resim4.jpg

ChatGPT'nin gelişmiş yetenekleri,birçok büyük talep yarattı ve AI aracı başlatıldıktan sadece iki ay sonra 100 milyondan fazla kullanıcı biriktirdi. En büyük özelliklerinden biri, şarkılar, şiirler, uyku saatleri hikayeleri ve denemeler de dahil olmak üzere tüm türde metinleri saniyeler içinde oluşturma yeteneğidir.

Popüler kanaatin aksine, ChatGPT yalnızca sizin için bir makale yazmaktan (ki bu bir çeşit intihal kabul edilir) çok daha fazlasını yapabilir. Daha yararlı olanı, yazma sürecinizi yönlendirmenize yardımcı olabilmesidir. ChatGPT'yi yazmayı ve yardımcı olmayı nasıl kullanacağınızı, aşağıda başka bazı yararlı yazma ipuçlarıyla birlikte gösteriyoruz.

ChatGPT nasıl bir makale yazmanıza yardımcı olabilir

Eğer ChatGPT'yi yazınıza desteklemek için yollar arıyorsanız, keşfetmek için beş farklı yol şunlardır.

Başlarken belirtmek gerekir ki, Bing Sohbeti'ne veya Google Bard'a erişiminiz varsa, aşağıdaki ipuçlarını bu AI sohbet robotları üzerinde de kullanabilirsiniz. Bing Sohbeti ve Google Bard internete bağlı olduğundan, ikisi de güncel olay kaynakları ve bağlam dahil edebilir.

Eğer bu iki sohbetbotu arasında seçim yapmak gerekiyorsa, Bing Chat'i öneririz.

1. Essay fikirleri oluşturmak için ChatGPT kullanın

Bir makale yazmaya başlamadan önce, fikri netleştirmeniz gerekiyor. Profesörler makalelerin ödevlerini verirken öğrencilere kendi özgür ifade ve analizleri için fırsat sunan ipuçları verirler. Bu nedenle öğrenciler, makaleye nasıl yaklaşacaklarına dair bir açı bulma göreviyle karşı karşıyadırlar.

Son zamanlarda bir makale yazdıysanız, bu adım genellikle en zor kısımdır - ve işte ChatGPT burada yardımcı olabilir.

Tek yapmanız gereken ödev konusunu girmek, kaplamak istediğiniz konuyla ilgili olarak gerektiği kadar ayrıntı içermek ve gerisini ChatGPT'ye bırakmaktır. Örneğin, üniversitede bir makale ödevi için verilen bir konudan yola çıkarak, şunları sordum:

"Bir liderlik konusunda araştırma makalesi veya vaka çalışması yazacaksınız" gibi bu ödev için bir konu fikri bulmama yardımcı olabilir misiniz? Blake ve Mouton'un Yönetimsel Liderlik Çizelgesi'ni ve belki de bir tarihi figürü içerebilir."

Birkaç saniye içinde, sohbet botu bana makalenin başlığını, makalemde odaklanabileceğim tarihi figür seçeneklerini ve kağıdımda ne tür bilgileri dahil edebileceğim konusunda bir cevap üretti ve kullanabileceğim belirli bir örnek vakayla ilgili öneriler sundu.

resim2.jpg

2. Sohbet robotunu kullanarak bir taslak oluşturun

Soluk bir konunuz olduğunda, yazıda gerçekten neyi dahil etmek istediğinizi düşünme zamanı gelir. Yazma sürecini kolaylaştırmak için her zaman bir ana hat çizerim ve yazımda dokunmak istediğim farklı noktaları da içerir. Ancak, ana hat yazma süreci genellikle sıkıcıdır.

ChatGPT sayesinde, yapmanız gereken tek şey sizin için yazmasını istemek.

Ayrıca: Hayatınızı kolaylaştırmak için chatbot'ları kullanmanın 5 yolu

Adım birde ChatGPT'nin oluşturduğu konuyu kullanarak, chatbot'tan bana bir taslak yazmasını istedim ve şöyle dedim:

"Blake ve Mouton'un Yöneticilik Liderlik Izgara'sı aracılığıyla Winston Churchill'in liderlik tarzını inceleyen bir makale için bir taslak oluşturabilir misiniz?"

Birkaç saniye sonra, sohbetbotu yedi farklı bölüme ayrılmış bütünsel bir özet çıkardı ve her bölüm altında üç farklı nokta belirledi.

Ayrıca:Denemeniz için en iyi yapay zeka sanat oluşturma araçları

Bu taslak kapsamlıdır ve daha kısa bir makale için özetlenebilir veya daha uzun bir kağıt için ayrıntılı hale getirilebilir. Eğer bir şeyi sevmezseniz veya daha fazla talimatla ChatGPT'ye ayarlamak isterseniz, bunu elle yapabilirsiniz.

resim6.jpg

3. Kaynaklar bulmak için ChatGPT kullanın

Şimdi tam olarak ne yazmak istediğinizi bildiğinize göre, bilgilerinizi alabileceğiniz saygın kaynaklar bulma zamanı geldi. Başlamak için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, önceki adımlarla olduğu gibi, ChatGPT'ye sorabilirsiniz.

Sadece ona deneme konunuz için kaynak bulmasını istemeniz gerekiyor. Örneğin, aşağıdakini sordum:

"Blake ve Mouton'un Yönetim Liderlik Izgara'sı ile Winston Churchill'ın liderlik tarzını inceleyen bir makale için kaynak aramama yardımcı olabilir misiniz?"

Chatbot çıktısı yedi kaynak gösterdi, her biri için bir madde işaretli şekilde kaynağın ne olduğunu ve neden faydalı olabileceğini açıkladı.

ChatGPT'yi kaynaklar için kullanırken dikkat edilmesi gereken tek şey, 2021'den sonraki bilgilere erişiminin olmamasıdır, bu nedenle en güncel kaynakları öneremez. Ancak bir başlangıçtır.

resim3.jpg

4. ChatGPT kullanarak örnek bir makale yazın

Şunu belirtmek önemlidir ki, sohbet botundan doğrudan metin alıp gönderirseniz, çalışmanız orijinal işiniz olmadığından bir tür intihal olarak kabul edilebilir. Herhangi bir başka kaynaktan alınan bilgi gibi, herhangi bir AI tarafından üretilen metin çalışmanızda net bir şekilde tanımlanmalı ve kaynak gösterilmelidir.

Ayrıca:Öğretmenler öğrencilerden daha fazla ChatGPT kullanıyorlar. İşte nasıl

Çoğu eğitim kurumunda, ödev kopyalamak veya çalmak gibi durumlarda verilen cezalar ciddidir ve okuldan kovulmayla sonuçlanabilir.

ChatGPT, örnek bir metin parçası oluşturmak istiyorsanız, konuyu, istenen uzunluğu girin ve oluşturduğu şeye bakın. Örneğin, aşağıdaki metni girdim:

"Blake ve Mouton'un Yönetim Liderliği Matrisi aracılığıyla Winston Churchill'in liderlik tarzı incelenerek beş paragraflık bir makale yazabilir misiniz?"

Saniyeler içinde, sohbet botu tam olarak istediğim şeyi üretti: Kendi yazım sürecinizde size rehberlik edebilecek, konuyla ilgili tutarlı beş paragraf deneme.

Ayrıca:GPT-4 Nedir? İhtiyacınız olan her şey burada

Bu noktada, ChatGPT gibi araçların nasıl çalıştığını hatırlamak faydalı olabilir: Kelimeleri istatistiksel olarak doğru olduğunu düşündükleri bir formda bir araya getirirler, ancak söylediklerinin doğru veya doğru olup olmadığını bilmezler. Bu, uydurma gerçekler veya ayrıntılar veya diğer garip şeyler bulabileceğiniz anlamına gelir. Zaten aldığı her şeyi bir araya getirdiği için orijinal çalışma oluşturamaz. Kendi çalışmanız için faydalı bir başlangıç noktası olabilir, ancak ilham verici veya doğru olmasını beklemeyin.

Resim5.jpg

5. ChatGPT kullanarak denemenizi birlikte düzenleyin

Kendi makalenizi yazdıktan sonra, ChatGPT'nin gelişmiş yazma yeteneklerini kullanarak makalenizi düzenleyebilirsiniz.

Chatbot'a istediğiniz düzenlemeyi basitçe söyleyebilirsiniz. Örneğin, ben ona makale yapısını ve dil bilgisi için düzenleme yapmasını istedim, ancak diğer seçenekler akıcılık, tonlama ve daha fazlası olabilirdi.

Essayinizi düzenlemesi için chatbot'a yapıştırmanız gerektiğini söyleyene kadar ona sormanız yeterlidir. Ardından, düzeltmeler yapılmış bir şekilde essayinizi çıktı olarak verir. Bu, sadece yazım denetimi yapabilen temel bir araçtan daha ayrıntılı bir şekilde essayinizi düzenleyebilecek en yararlı araç olabilir.

Ayrıca, belirli bir paragrafa veya cümleye bakmasını ve açıklığı için yeniden yazmasını veya düzeltmesini isteyerek chatbot ile birlikte de düzenleyebilirsiniz.

resim1.jpg