Microsoft, ChatGPT yapıcısı OpenAI'a büyük bir yatırım yaptı. İşte nedeni

gettyimages-1246127199.jpg

Microsoft, 2019'dan beri, OpenAI'in AI hizmetleri olan, ChatGPT ve DALL-E gibi büyük bir başarıya imza atan şirketle çalışmaktadır. Şimdi Microsoft, işbirliğini çok yıllık, milyarlarca dolarlık bir yatırımla genişleteceğini açıklamıştır.

OpenAI'ye göre yatırım, yapay zeka şirketinin araştırmasını finanse etmeye devam edecek ve "gittikçe daha güvenli, faydalı ve güçlü" teknoloji geliştirmesine yardımcı olacak.

Ayrıca: ChatGPT nedir ve neden önemlidir? Bilmek istediğiniz her şey burada.

Microsoft, OpenAI'nın modellerini tüketicileri ve işletmeleri hedefleyen ürünleri üzerinde kullanacağını ve "OpenAI'nın teknolojisine dayalı yeni dijital deneyim kategorileri tanıtacağını" açıkladı.

Her iki şirket de yatırımın değerini açıklamadı, ancak kaynaklar bunun Bloomberg'e göre birden fazla yıl üzerine toplamda 10 milyar dolar olacağını açıkladı. Bu fonlama, Microsoft'un 2019'da yaptığı 1 milyar dolar değerindeki ilk yatırımı ve sonraki yıllarda yaptığı 2 milyar dolarlık yatırımı takip ediyor.

Böylesine büyük bir yatırım, Microsoft için yüksek riskli gibi görünebilir. Ancak, Microsoft'a odaklanan Gartner analisti Jason Wong'a göre, yatırım getirisi umut verici görünüyor.

"Gartner'ın öngörüsüne göre, 2025 yılına kadar yapay zeka yazılımı pazarı neredeyse 134,8 milyar dolara ulaşacak," diyor Wong. "Bu öngörüye göre, Microsoft'un OpenAI ortaklığından pozitif bir ROI elde etmesi için yeterli süre olmalı."

Microsoft Azure servisi, tüm OpenAI araştırmalarını, ürünlerini ve API hizmetlerini destekleyen tek bulut bilişim sağlayıcısı olacak.

"Yapay zeka, bulut bilişiminin sonraki belirleyici teknolojisi haline geliyor ve bulutta inşa edilen ve çalışan uygulamalar için özel bir sos haline geliyor," dedi Wong. "Bu, Microsoft ve OpenAI arasındaki özel işbirliği, tüm OpenAI araştırmaları, API'leri ve ürünleri için Azure Cloud'da çalışacak ve bulutta yeni değer yaratan işletmeleri ve sonraki nesil teknoloji start-up'ları çekecektir."

Microsoft, OpenAI'nin modellerinden işletmelerin yararlanmasına olanak tanıyan Azure OpenAI Servisi'nin kullanılabilirliğini duyurdu. Bu yeni yatırım hakkında yapılan basın açıklaması, önceki duyurudan detayları vurgulayarak, şirketin hizmetlerini daha geniş bir şekilde kullanılabilir hale getirmeyi amaçladığını vurguladı.

"Ortaklığımızın bu sonraki aşamasında, endüstriler arası geliştiriciler ve organizasyonlar, uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için en iyi yapay zeka altyapısı, modeller ve araç setiyle Azure'a erişebilecekler," dedi Microsoft CEO'su Satya Nadella.

Ayrıca: Yeni, ChatGPT ilhamlı AI sohbet botu ile bir saat geçirdim ve ölerek gülmüş olabilirim

Microsoft'ın yatırımı için ChatGPT'nin Kasım'da başarısı çok önemli bir etken olmuştur. Lansmanından bir hafta içinde, sohbet botu bir milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılmıştı. ChatGPT sitesini ziyaret ettiğinizde, isteğinizin işlenmesini sağlayacak sunucu kapasitesi yetersizliği sebebi ile sıklıkla "kapasite dolu" mesajıyla karşılaşabilirsiniz.

Şu anda, sohbetbotu ücretsiz kalıyor, ancak Ocak ayında OpenAI Discord sunucusunda yakında halka açık bir ücretli, profesyonel versiyonunun olabileceğini duyurdu. Araştırma yapay zeka şirketi, hatta yeni hizmetin kullanıcılara daima kullanılabilir bir hizmet sağlayacağını (kara penceler yok), ChatGPT'den hızlı yanıtlar ve sınırsız mesajlar sunacağını gösteren bir bekleme listesi bile yayınladı.

Bununla birlikte, yolda birkaç tane sorun var: Stack Overflow, Aralık ayında, kodlama problemlerine mantıklı görünen ancak aslında yanıltıcı olan ChatGPT tarafından oluşturulan cevapları sunan kullanıcıların ardından geçici olarak yasakladı. Ve öğrenci öğrenmesinde olumsuz etkiler, içeriğin güvenliği ve doğruluğu konusundaki endişeler nedeniyle, ChatGPT'ye New York City Schools'un ağlarından ve cihazlarından erişim de yasaklandı.

Yatırım, Nadella'ya göre maliyeti gelir ve müşteri talepleriyle hizalamaya çalışırken, Microsoft'un büyük bir işten çıkarma turunu duyurmasından sonra geldi; 10.000 çalışan işlerini kaybetti.