ChatGPT'te GPT, Generative Pre-trained Transformer (Önceden Eğitilmiş Dönüştürücü Üreteç) anlamına gelir.

Yapay zeka, bilgisayar ve makinelerle nasıl etkileşimde bulunduğumuzu dönüştürdü. ChatGPT, kullanıcıların sorularına cevap sağlamak için GPT (Önceden Eğitilmiş Jeneratif Dönüştürücü) teknolojisini kullanan bu yeniliklerden biridir. GPT, veri kümelerinden metin üreten ve çıktıları doğal dil formatında üreten ChatGPT'nin önemli bir bileşenidir. Bu makale, ChatGPT'deki GPT'nin ne anlama geldiğini ve nasıl çalıştığını keşfetmeyi amaçlamaktadır.

GPT'nin avantajlarını ve dezavantajlarını, yapay zeka dünyasındaki önemini de inceleyeceğiz.

GPT kendisi ne anlama geliyor?

GPT veya (Generative Pre-trained Transformer), OpenAI tarafından geliştirilen ve doğal dil işleme (NLP) uygulamalarını devrimleştiren bir dil modelidir. Modelin dönüştürücü mimarisi blokları, insan tarafından yazılmış gibi görünen metinler oluşturmak için kullanılır ve çeşitli NLP görevleri için ince ayar yapılabilir. GPT'deki "Pre-trained", modelin ilk eğitim sürecinde bir pasajda bir sonraki kelimeyi öngörmeyi öğrendiği anlamına gelir. ChatGPT, bu teknolojiyi kullanarak kullanıcılara doğal ve akıcı yanıtlar sağlar ve benzersiz eğitim modeli olan İnsan Geri Bildirimli Güçlendirme Öğrenmesi (RLHF) ile zamanla kullanıcıların sorgularını daha doğru anlama konusunda daha iyi hale gelir.

GPT transformer bir dil modeli türüdür. ChatGPT gibi, doğal dil işleme uygulamalarında kullanılmaktadır. San Francisco merkezli bir yapay zeka firması olan OpenAI, ChatGPT'yi geliştirdi ve ayrıca GPT, GPT-3 ve DALL-E 2 gibi diğer dil modellerine de sahiptir. Bu araçlar, şirketin temel misyonunu gerçekleştirmek için çeşitli araştırma ve ticari uygulamalarda kullanılmaktadır.

GPT'nin Evrimi

GPT OpenAI'nin dil modeli, GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-3.5 ve GPT-4 dahil olmak üzere birkaç yükseltme geçirdi.

  • GPT-1 çeşitli NLP görevlerini çözmek için soru cevaplama, metin sınıflandırma ve ilişkilendirme tespiti gibi görevlere karşılaştırmalı ayarlamayı ve üretken önceden eğitimi kullanmış olan görevden bağımsız bir modeldi.
  • GPT-2, 1.2 milyar parametre ve 6 milyar web sitesiyle, dönüştürücü tabanlı mimarisi ile metin verileri için yeni bir yönelim tanıttı.
  • GPT-3, 175 milyar parametre ile çalışan kodlar üretme, hikayeler veya şiirler yazma ve iş protokolü hazırlama gibi birçok faydalı özellik ve yeteneği ekledi.
  • GPT-3.5 GPT-3'ün daha gelişmiş ve daha geliştirilmiş bir sürümüdür.
  • GPT-4, Mart 2023'te piyasaya sürülecek ve insan seviyesinde yanıtlar üretebilme yeteneği olan metin ve resim girdilerini kabul eden multimodal bir modeldir. resim girdisi
  • Her yükseltme ile, GPT AI alanında yeni zirvelere ulaşarak daha güvenilir, yaratıcı ve verimli hale geldi.

GPT-4 Nedir?

GPT-4, Open AI'nin dil modelleri serisindeki son yazılımıdır. Bu, ChatGPT Plus içinde kullanılmak üzere mevcuttur, ChatGPT'nin ücretli abonelik hizmeti. Bing'in yeni arama motoru entegreli sohbet robotu da GPT-4'ün temelinde oluşturulmuştur ancak bu sohbet robotu için bir kullanım limiti bulunmakta ve görüntü girdilerine yanıt verme yeteneği yoktur.

GPT-4'ün öncülerine kıyasla yaptığı heyecan verici bir gelişme, görüntü tabanlı girdiyi metin tabanlı çıktıya dönüştürebilme yeteneğidir; GPT-3.5'te mümkün değildi. GPT-4 ayrıca daha büyük ipuçlarını yönetebilir ve öncülerine kıyasla daha uzun yanıtlar verir, özellikle 25.000 kelime.

GPT'nin Geleceği

GPT Teknolojisinin geleceği, GPT-5'in piyasaya sürülmesiyle oldukça dikkat çekicidir. Dedikodulara göre, OpenAI'nin GPT-5'in AGI eğitimini 2023 yılının sonuna kadar tamamlaması ve modelin yakında dünya çapında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

OpenAI'dan yeni özellikler, değişiklikler veya iyileştirmelerle ilgili resmi bir açıklama olmasa da, GPT-5'in öncüsü GPT-4'ten daha gelişmiş olması bekleniyor. GPT-4 bile zaten görüntüleri analiz edebilen, karmaşık görevleri yerine getirebilen ve yaratıcı olabilen işlevlere sahip. GPT-5'in yayınlanması, GPT teknolojisinde önemli bir sıçrama yapacak.

Yapay zeka (AI) alanında GPT kısaltması ne anlama gelir?

GPT= Generative Pre-trained Transformer mimarisi.

GPT nasıl çalışır?

Teknoloji, geniş bir veri kümesinde eğitilmiş bir sinir ağı kullanır