Microsoft araştırmacıları, robotları ve insansız hava araçlarını yönlendirmek için ChatGPT'yi kullanıyorlar.

robot-el.jpg

OpenAI'nın ChatGPT'si sadece doğal dil isteklerine koheran metin cevapları üretme konusunda başarılı değil - aynı zamanda insan-robot etkileşimlerinde rol oynayabilir ve sensör geri bildirimlerini kullanarak robot eylemleri için kod yazabilir.

Microsoft son zamanlarda "ChatGPT'nin metnin ötesinde düşünme yeteneği olduğunu ve robotik görevlerle ilgili yardımcı olmak için fiziksel dünyayı çözebilme becerisine sahip olduğunu" sınamak için bir araştırma yaptı. Hedef, insanların programlama dilleri öğrenmeden veya robotik sistemleri anlamadan robotlara talimat verebilmelerini sağlamak için ChatGPT kullanılabileceğini görmekti.

Detaylı Bilgi: Bu uzmanlar yapay zekayı hackerlardan korumak için yarışıyor. Zaman tükeniyor

"Microsoft Otonom Sistemler ve Robotik Araştırma ekibi tarafından bir blog gönderisinde belirtildiği gibi, buradaki temel zorluk, ChatGPT'ye fizik yasalarını, çalışma ortamının bağlamını ve robotun fiziksel eylemlerinin dünyanın durumunu nasıl değiştirebileceğini düşünerek problem çözme becerisi kazandırmaktır."

Microsoft araştırmacıları, ChatGPT'nin özellikle sıfır atış planlaması ve kod üretimi gibi robotik senaryolar için, yönlendirme yapma ve uygulama arayüzleri aracılığıyla nesne algılama ve nesne mesafesi verilerine erişim sağladıktan sonra, genellikle Python'da kod üretme yeteneğini keşfettiler.

ChatGPT, büyük miktarda kod ve yazılı metinler üzerinde eğitildiği için kod üretebilir. Sistemin kodlama problemlerini çözme ve programları ayıklama kabiliyeti gösterilmiştir ve ek olarak, diyaloğa yanıt verme ve açıklamalar arama benzersiz yeteneği vardır. Ayrıca, birden fazla dilde geliştiriciler için kod tamamlayan GitHub Copilot eşli programlama hizmetinde kullanılan OpenAI'nin GPT-3 tabanlı model olan Codex de bulunmaktadır.

Ayrıca: ChatGPT nedir? Bilmeniz gereken her şey burada

Bu diyalog ve açıklama yetenekleri göz önünde bulundurularak, Microsoft ChatGPT'nin teknik olmayan bir kullanıcı ile drone arasında dil tabanlı bir arabirim olarak görev yapabilme yeteneğini test etti. Araştırmacıların bir makalede belirttiği gibi, GPT-3, LaMDA ve Codex, robotik planlama ve kod üretme görevlerinde umut vaat etmesine rağmen, ChatGPT özellikle "doğal dilin ve kod oluşturma modellerinin güçlü yönlerini diyalogun esnekliğiyle birleştiren potansiyel olarak daha çok yönlü bir araçtır" ve robotik alanında daha kullanışlı bir araç olabilir.

Araştırmacılar blog yazısında şunu belirtiyorlar: "ChatGPT, kullanıcının talimatları belirsiz olduğunda açıklama soruları sordu ve rafları görsel olarak incelemek için zigzag deseni gibi karmaşık kod yapıları yazdı."

Microsoft, bir robot kolunu blokları hareket ettirmek ve Microsoft logosunu oluşturmak için kullanmak için ChatGPT'yi test etti. Araştırmacılar ayrıca ChatGPT'ye, bir drone'un bir noktaya çarpışmadan ulaşabilmesi için bir algoritma yazma görevi verdi. Ayrıca ChatGPT'nin, sensör geri bildirimi temelinde bir robotun nereye gitmesi gerektiğine karar verip veremeyeceğini gerçek zamanlı olarak test ettiler.

Google Research ve Yenilikçi Robotlar'a sahip olan Alphabet, aynı robotik zorluklar üzerinde çalışarak PaLM adlı büyük dil modellerini kullandı. Bu model, robota açık uçlu yönergeleri işlemesi ve makul şekillerde yanıt vermesi için yardımcı oldu.