SEO Uzmanlarının Şu Anda ChatGPT'yi Kullanarak Yaptığı 6 Yöntem

image5.png

Google, dikkat et. Arama motoru sahnesinde yeni bir oyuncu var.

Eminim daha önceden de duymuşsunuzdur, ama bu sefer ciddi.

ChatGPT (Önceden Eğitilmiş Üretici Dönüştürücü), dili odaklanan büyük bir öğrenme modelidir.

Yapay zeka (YZ) ve büyük miktarda veri kullanarak, kullanıcılarla konuşma şeklinde etkileşime girebilir, takip sorularına cevap verebilir, hataları kabul edebilir, uygunsuz istekleri reddedebilir ve hatta yanlış öncülere karşı çıkabilir.

Bu OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu doğrudan Google için bir rakip değil, ancak aramaların nasıl yapıldığı değişiyor. Ve bu durum, arama motoru optimizasyonunun şeklini çarpıcı şekilde değiştirecektir.

Bu yazıda, teknolojiye bakacağız ve öngörüleri olan arama motoru optimizasyon uzmanlarının görevlerini yerine getirmek için zaten kullandığı yenilikçi yolları tartışacağız.

ChatGPT ile Neler Yapabilirsiniz?

Sadece makine öğrenimi ve yapay zeka kullanımının SEO ve pazarlamada potansiyelini keşfetmeye başladık.

ChatGPT, insanlara oldukça benzer bir şekilde tartışmalara katılabiliyor ve soruları cevaplayabiliyor.

Essays, kurgusal hikayeler, şiirler ve hatta reklam metinleri bile yazabilir - bu da benim gibi profesyonel yazarları biraz endişelendirmeye yeter.

Bu kadar doğru içerik oluşturmak için kullanılabildiği kadar, New York Şehri Eğitim Departmanı tarafından hile korkuları nedeniyle kullanımı yasaklandı.

Ancak içerikten daha önemlisi, ChatGPT meta açıklamaları yazmak veya hata ayıklama kodu için kullanılacak kadar akıllıdır. Şu anda, kodlama için kullanmak uzun teknik bir süreçtir, ancak öğrenme modeli daha büyük hale geldikçe daha kolay hale geleceği varsayılabilir.

Ayrıca arama yardımcısı olarak da kullanılabilir, kullanıcıların sorularına cevaplar bulmak için birden fazla web sayfasını tarayarak zaman kaybını önlemek için net ve özlü formatlarda yanıtlar sağlar.

Örneğin, dana wellington için bir tarif arıyorsanız, bir düzine blog sayfasından sıralanmasını ve blogger'ın büyük annesinin bu yemeği Winston Churchill için nasıl hazırladığı hakkında uzun bir hikayeyi atlayarak, ChatGPT size malzemelerin bir listesini ve hazırlık adımlarını verir.

resim6.png

Bir SEO uzmanı olarak, bu biraz korkutucu gelebilir.

Ancak, endişelenmek yerine yapay zeka teknolojisine uyum sağlamak iyi bir hareket olabilir.

İşinizi hızlandırmak ve tekrarlanan görevleri daha verimli hale getirmek için kullanabileceğiniz birçok yol bulunmaktadır.

Hadi, keskin SEO profesyonellerinin ChatGPT'yi nasıl kullandığını inceleyelim.

SEO Profesyonellerinin ChatGPT'yi Kullanarak Çalıştığı Yollar

1. İçerik Oluşturma

İçerik oluşturmak özellikle personelinizde benim gibi yetenekli (ve mütevazi) bir yazarınız yoksa zahmetli olabilir.

ChatGPT bunu sizin için yapabilir mi? Peki, yapabilir, ancak tercihen web sayfaları ve blog gönderileri yazmak için kullanmaktan kaçınmalısınız.

2022'de Google Arama Yetkilisi John Mueller, arama motorunun yapay zekâ kullanılarak oluşturulan içeriği spam olarak gördüğünü ve bu durumun şirketin kurallarını ihlal ettiğini açıkça belirtti.

Şu anda, Google algoritmaları, anti-tespit algoritmaları kullanan yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri bile tespit edebilir ve cezalandırabilir.

AI ile çalışırken her zaman insan denetimi kullanmalısınız.

Ne var ki, herkes ChatGPT'yi sosyal medya gönderileri için içerik oluşturmak, e-posta gönderileri için açılış sayfası kopyaları veya hatta reklam kopyaları oluşturmak için güvenle kullanabilir. Bu aynı zamanda harika bir beyin fırtınası aracı olabilir.

ChatGPT'ya "SEO nedir?" diye sordum.

resim4.png

Tepki olarak, arama motoru optimizasyonunun genel bir özetini sağlayan üç iyi yazılmış paragraf aldım.

ChatGPT, örneğin reklam çeşitlilikleri gibi birçok yinelenen içerik görevini hızlandırmaya yardımcı olabilir, ancak her zaman dikkatli olmanız gerekmektedir, üretilen içerik doğru olmayabilir ve dikkatlice kontrol edilmelidir.

2. Anahtar Kelime Araştırması ve Analizi

Tamam, ChatGPT kullanarak içerik oluşturma cezaları riskini almaya istekli değilsiniz. Ancak, içerik stratejinizin bir parçası olarak ChatGPT'nin gücünden yararlanamayacağınız anlamına gelmez.

ChatGPT anahtar kelime araştırmasını neredeyse zahmetsiz hale getiriyor.

Yapmanız gereken tek şey sohbet botunu açmak ve hedef anahtar kelimelerinizden birkaçını girerek ilgili olanları istemektir. ChatGPT, arama sonuçlarının anlayışına dayanarak ilgili anahtar kelimelerin listesini çıkaracaktır.

Bu işlevselliği denemek için, bir bankacılık yazılım sağlayıcısıyla ilgili anahtar kelime listesi aradım.

Bir süre sonra, sohbet botu geleneksel anahtar kelime araştırması yoluyla bulmam çok daha uzun sürebilecek anahtar kelime ve ifade listesi sunuyordu.

resim2.png

Çeşitli anahtar kelimeler için rekabeti belirlemek için de kullanabilirsiniz.

Yüksek seviyeli bir örnek olarak, "basketbol" veya "ip ağı" kelimesini hangisinin daha kolay sıralanacağını belirlemesi için ona sordum. Zaten cevabı biliyoruz, ancak sohbet robotunun bunu pekiştirmesi güzeldi.

resim3.png

3. İçerik Stratejisi Geliştirme

Tamam, kabul ediyorum, bu benim aklımı uçurdu. Joe Speiser'in tweetsini görmemiş olsaydım bile aklıma gelmezdi:

6/ İçerik pazarlama stratejinizi belirleyin

Örnek olarak,

Ben bir AI SaaS içerik stratejisi için Chatbot'a sordum.

Oldukça temel,
Ancak Chat'ten her bir noktayı detaylandırmasını isteyebilirsiniz. pic.twitter.com/QxcvKNHJNK

— Joe Speiser ⚡️ (@jspeiser) 2 Ocak 2023

Doğru. ChatGPT'den size bir içerik pazarlama stratejisi belirlemesini isteyebilirsiniz.

Belirli bir alana ilişkin içerikle ilgili detaylı planlar sunmasa da (ancak bunları isteyebilirsiniz), belirtilen bir alana ilişkin yüksek düzeyde taktikler sağlar.

Chatbot-oluşturulan bir içerik stratejisi kullanmanın aklıma gelen önemli bir kısıtlama, en yakın rakiplerinizin aynı şeyi yapması konusundaki endişelerdir. Böylece, "AI'nin faydaları," "AI SaaS'ın verimliliği nasıl artırabileceği" vb. konularında neredeyse aynı blog gönderilerini oluşturuyorsunuz.

4. Arama Niyeti'nin Daha İyi Anlaşılması

ChatGPT'nin sunabileceği tekil en ilginç SEO ile ilgili potansiyel, arama sorgusuna daha derinden girmesi ve kelime ötesinde aramanın niyetini görmesi yeteneğidir.

Evet, Google bunu yapmayı deniyor ve evet, arama motorunun ömrü boyunca büyük ölçüde gelişti - ancak Keiran Flanagan'ın bir tweet'ine alıntı yapmak için "Google sorgunuzu alır ve yanıtlamaya çalışır. ChatGPT sorgunuzu alır ve çoğu zaman onu geliştirir."

4/ Eklenen Değer:

ChatGPT birçok örnekte, arayanın düşünmediği ek ipuçları sağlar

Google sorgunuzu alır ve cevaplamaya çalışır

ChatGPT sorgunuzu alır ve genellikle üzerine eklemeler yapar

@HelloSurgeAI tarafından yapılan harika bir çalışmadan mükemmel bir örnek pic.twitter.com/ZeDJGWP2VR

Kieran Flanagan 🤘 (@searchbrat) 3 Ocak 2023

Bu sohbet botunun beta sürümü henüz internete bağlı değilken, ChatGPT'nin öğrenme yeteneği, her aramanın aradığını üstün bir anlayışla geliştirmesine olanak tanıyacak ve bazen arayanın aradığını bile bilmediği bilgileri sağlayacak gibi görünüyor.

SEO uzmanı olarak, içeriğinizi bir soruyu daha iyi cevaplayacak şekilde şekillendirerek sıralamalarda yükselmeniz gerektiğini size söylemeye gerek yok. ChatGPT size bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

5. İyi SEO Başlıkları Oluşturma

Herhangi bir yazarla konuşun, size başlıkların özellikle SEO amaçları için yazmanın en zor şeylerden biri olduğunu söyleyecektir. Çok sıkıntı verici bir şekilde, genellikle "Backlink Nasıl Oluşturulur" gibi kuru şeyler oluyorlar veya bazı sıkıcı eşdeğerler.

Şeyleri biraz daha renklendirmek için, backlink oluşturma konusunda bir sayfa için başlık listesi hazırlamasını ChatGPT'den istedim ve "nasıl yapılır" satırımdan daha ilginç olan on farklı seçenek sunarak yanıt verdi.

resim1.png

6. Analitik Raporlar Hazırlama ve Yönetme

Birçok pazarlamacı için, raporlar ve elektronik tablolar profesyonel varlıklarının baş belalarıdır. Ancak şirketler çabalarınızın fark yarattığını gösteren veriler istiyorlar. İşte ChatGPT gerçek bir oyun değiştirici olabilir.

Daha da önemlisi, bu fonksiyonellik size kaçırabileceğiniz yeni sıralama fırsatlarını belirlemede yardımcı olabilir.

Diyelim ki analiz raporları için düzenli ifadeler oluşturmak istiyorsunuz ancak güçlü bir programlama geçmişiniz yok. Örneğin, raporu belirli kelimeleri kullanarak filtrelemek isteyebilirsiniz, bu şekilde sık sorulan sorularınızı veya nasıl yapılır makalelerinizi genişletme fırsatlarını belirleyebilirsiniz.

ChatGPT, bu ifadelerin nasıl çalıştığını temel bir düzeyde bilen herkesin, sohbet botunu otomatik olarak bir liste oluşturmak için kullanmasına olanak tanır.

Aynı şekilde, Excel veya Google Sheets ile sık sık zorluk yaşarsanız (ki kim yaşamaz ki?), ChatGPT formül yazma ve veri ayrıştırma sürecinden büyük ölçüde kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Ben, AI'nin bu süreçlerde size nasıl yardımcı olabileceği konusunda henüz yüzeyi bile kazıdım, ancak daha fazla bilgi isterseniz, Search Engine Journal'da yer alan IT uzmanı Vahan Petrosyan'ın mükemmel bir makalesi daha derinlemesine konuları ele alıyor.

Yapay Zeka SEO için Cesur Yeni Bir Dünya Sunuyor

ChatGPT çok etkileyici bir araçtır. Ve sunabileceği şeyler ve gelecekte yapabilecekleri konusunda heyecana kapılmak kolaydır, özellikle SEO için.

Sadece yukarıda tartışılan işlevin küçük bir örneğiyle bile, her yıl yüzlerce saatinizi potansiyel olarak kurtarabilirsiniz.

Bununla birlikte, dezavantajları da yok değil. Şu anda işletiliyor olsa da, yalnızca 2021 yılından önceki verilerden yararlanıyor, bu nedenle güncel olaylar hakkında hiçbir bilgi sağlayamaz.

Muhtemelen chatbot'un daha sonraki bir sürümünün bu sorunu çözeceği varsayılabilir, ancak yapay zekanın yeni olayları öğrenip diğer konularla ilişkilendirmesi ne kadar süreceğini hala bilmiyoruz.

Ayrıca, %100 doğru ve tarafsız değildir. Girdilerine bağlı olarak yanlış bilgi alabilir ve tekrarlayabilir. Ayrıca, eğitildiği başlangıç verileri veri kümesi önyargısından uzak olmayabilir.

Sonunda, Terminator filmlerini izleyerek büyüyen biri olarak, ChatGPT'nin bilinçlenip insanlığı köleleştirmesi endişesi her zaman vardır. Güvenli tarafta olmak için doğrudan onunla yüzleştik.

Bu, ikna edici olmayan bir cevap döndürmeden önce şüpheli bir şekilde uzun süre "düşündü":

resim7.png

Son Karar

ChatGPT harika ve tüm işaretler onun daha da iyi olacağını gösteriyor.

Arama motoru optimizasyonunu çok daha hızlı ve verimli hale getirme potansiyelini gösterir.

Tüm çabalarımızı, nükleer cephaneliğe bağlanmaması için göstermeliyiz.

Şaka yapıyorum...biraz.